fredag 8 juli 2016

Välutbildade skyttar. Skumt.

Välutbildade krypskyttar i Dallas. Skumt. Vanliga gängkriminella eller f.d. militärer?

En air av mystik har omgett masskjutningar i USA senaste år, t ex massakern i Sikh-templet i Milwaukee (vittnesmål om flera skyttar), dito Aurora-bion i Colorado, Sandy Hook-massakern i Newtown, Connecticut, och konspirationsteoretiker har lanserat teorier om att regeringen/delar av statsförvaltningen ligger bakom för att skapa argument för att avväpna amerikanen och miliserna, som en förberedelse till klassisk militärdiktatur.

Svenska medier har dock inte återberättat den amerikanska debatten i hela sin vidd. Inte ens för att motbevisa Alex Jones & C:O. Svensken är en "hedning" som aldrig hört "evangeliet".

Det svenska "narrativet" om USA handlar mest om ett samhälle dignande under ett rasistiskt strukturellt förtryck, som gör vissa afro-amerikaner så förtvivlade att de plockar upp en automatkarbin och skjuter hej vilt.

Sant är dock att 50 procent av alla mord mellan 1980 och 2008 begicks av afro-amerikaner (källa amerikanska justitiedepartementet). Trots att de bara utgör 12-13 procent av befolkningen. Liksom att offren i huvudsak var just andra afro-amerikaner. Något som förtigs till förmån för "narrativet" om den hemske, fete, vite amerikanske rasisten. "White trash", "hillbillies", etc.

Jag blir trött på sådana förenklingar, i synnerhet för att de inte löser problemen bakom sakernas tillstånd, lika lite som en felaktig medicinsk diagnos räddar liv.

Så även om dessa statistiska fakta går att förklara med ett strukturellt förtryck, så tystas de ned av media för att inte ge "rasisterna" vatten på kvarn.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar