torsdag 4 juni 2015

Manly P Hall och Ronald Reagan

Är Shakespearerevisionist. Låg på divanen i arbetsrummet och lyssnade på ett föredrag om Earlen av Oxford. Av många utpekad som den mest trolige författaren till den kulturskatt som tillskrivs Barden från Stratford-On-Avon.

Somnade (ty det var afton) och vaknade i ett föredrag av en för mig okänd filosof, populär förr i tiden, på 30-talet. En kanadensare vid namn Manly P Hall.

När jag sökte ytterligare info på nätet, så fick jag upp en träff om att Ronald Reagan - en minigud i mitt panteon av minigudar - hade varit anhängare av denne. Vid en närmare inspektion av filosofens filosofi, gjorde detta mig ledsen.

Manly P Hall (liksom Goldwater-supporten och författaren till "Starship Troopers", Robert Heinlein, liksom Birgitta Ohlsson) hoppades på en framtida världsregering. En globalist, med andra ord.

Jag har en biografi av den f.d. konservative katoliken och medarbetaren i Bill Buckleys National Review, Garry Wills, om Ronald Reagan. Framför allt skildringen av den unge Reagans insatser som Illinois motsvarighet till David Hasselhoff, de c:a 70 medmänniskor han räddade, har sen dess fått mig att se Reagan i ett annat perspektiv än det som Spitting Image gav prov på.

 

Plockar ur bokhyllan fram Wills "Reagan's America", och kollar i sak- och personregistret. Nope,
inget på H, ingen Manly P Hall. Så hur viktig var han egentligen för The Gipper (Reagans smeknamn)?

Hallå, detta är en blogg, så jag behöver inte vara så där super-koherent, utan kan bara liksom skifta til vad som för tillfället dyker upp i min inre härva av medvetande, minnen och associationer.